Pia Rakel Sverrisdóttir
Pia Rakel er født i Skotland 1953 af finsk-islandske forældre. I skolealderen flyttede hun med sine forældre til Island, og opholdt sig her til hun blev student.
Hun studerede arkitektur på Kunstakademiets Arkitektskole i København og startede med at eksperimentere med vinduesglas som udsmykning til bygninger.
Karrieren som glaskunstner startede på Danmarks Designskole, hvor hun var gæsteelev.
Det er blevet til mange udstillinger, både i indland og udland, designerjob på Holmegårds Glasværker i en årrække og gæstelærerjobs i København og Kolding Designskoler og højskoler i Danmark samt udsmykningsopgaver til private og offentlige bygninger.
Pia har værksted i det flade, men lidt vildt bevoksede Amager, men inde på hendes værksted finder vi islandske drysler, fugle og andre mytologiske væsener, mens gletcheren skrider frem i sandblæst form i det klare vinduesglas.
Inspirationen er klart den islandske natur og brusende hav fra hendes opvækst. Gletcheren er i bevægelse, siger hun, uden at det umiddelbart kan ses, ligesom glasset. Den har en lang historie gemt inde i sig, og der kan også være gemt en vulkan under den, som kommer til udbrud nu og da.
En af hendes favoritskikkelser er de såkaldte DRYSILS. De kommer op i Heklas udbrud og laver en masse mærkelige omrokeringer, dvs. de er drilske.
I den såkaldte lava eller gletcher glasflade gemmer jeg så disse billeder af private erindringer, arketypiske tegn og nordisk mytologi. Materialet er hovedsageligt vinduesglas, som bliver formet i en keramikovn og dekorationen i sandblæsningsteknikker. Emner er skåle, fade, glastekstiler og glasbilleder, samt udsmykningsopgaver.
En Islandsk Julehistorie
En af mine favoritskikkelser er de såkaldte "DRÝSILS". (sorte hunde)
De kom med op i et af Heklas udbrud og lavede en masse sjov og drillerier. De blev ikke populære hos menneskene og derfor flyttede de op i fjeldene til troldene, hvor Grýla og Leppalúdi, tog sig af dem.
Gennem århundreder forvandlede troldene dem fra sorte hunde til de 13 julemænd i Island.
13 dage før jul kommer så den første julemand til bygderne og en efter en op til jul. De er sjove og drillesyge og tyvagtige. Så løber de op til fjeldet igen, indtil næste jul.
— Pia Rakel Sverrisdóttir